Imaginați‐vă că sunteți la volanul unei mașini, în mijlocul unei furtuni și întâlniți trei oameni la marginea drumului. Unul dintre ei este o bătrână fragilă, care pare să fie pe punctul de a se prăbuși. Al doilea este un prieten care v‐a salvat cândva viața. Al treilea om este persoana visurilor voastre, iar aceasta este unica oportunitate pe care o veți avea vreodată de a vă întâlni cu el sau ea. Aveți un singur loc liber în mașină. Pe cine luați cu voi?
Există motive bune pentru a o alege pe oricare dintre cele trei persoane. Femeia în vârstă are nevoie de ajutor. Prietenul merită să‐i întoarceți favorul. Și, categoric, un viitor fericit alături de bărbatul sau femeia visurilor voastre ar avea un impact pozitiv major asupra vieților voastre. Așadar, pe cine alegeți?
Femeia în vârstă, desigur. Apoi dați‐i cheile de la mașină prietenului vostru și rămâneți în urmă alături de cel sau cea de care sunteți interesați, așteptând împreună autobuzul.
Dilema de mai sus este un exercițiu de gândire laterală. Este genul de puzzle în care soluția cea mai elegantă poate fi descoperită doar atunci când problema este atacată dintr‐o parte. Noile idei se nasc din punerea la îndoială a ipotezelor pe care se bazează problema (în acest caz, a fost vorba despre ideea că ați putea ajuta o singură persoană).
În această carte vă voi arăta felul în care oamenii care au înfăptuit lucruri mărețe pe parcursul istoriei au pus la lucru gândirea laterală pentru a face performanță într‐o mulțime de domenii și pentru a atinge diferite obiective. Prin acest demers, intenționez să vă arăt că drumul cel mai scurt spre succes nu e niciodată cel tradițional, iar convențiile cu care am fost crescuți pot fi încălcate. Și, cel mai important, vreau să vă arăt că oricine – nu doar antreprenorii miliardari sau geniile din anumite domenii – poate să‐și crească ritmul în care obține rezultate în afaceri sau în viața personală.
Shane Snow conduce Departamentul de Creație al companiei de tehnologie media Contently, deține un masterat în jurnalism la Universitatea Columbia și este membru al Royal Society of the Arts. Contribuie cu regularitate la revistele Wired și Fast Company și a scris despre inovație pentru numeroase publicații, printre care The New Yorker, The Washington Post și Advertising Age.
Book facts:
Scurtături vs. scurtături inteligente
Dacă dicționarele definesc scurtăturile ca fiind imorale, scurtăturile inteligente sunt scurtături cu integritate.
Scurtături inteligente este surprinzătoare și minunată. Este ca și cum s-ar fi întâlnit Malcolm Gladwell și Tim Ferriss. – Scott Gerber, fondator al Young Entrepreneurs Council