Astăzi citim Mintea opozabilă de la decanul Rotman School of Management din cadrul Universității din Toronto – o carte despre cum să te bucuri de succes prin gândire integrativă.
Ce este această gândire integrativă?
Ne explică chiar autorul: „În ultimii şase ani, am intervievat peste cincizeci lideri – pe unii dintre ei chiar şi timp de opt ore – şi pe măsură ce îi ascultam, modelul comun a ieşit la iveală cu o claritate izbitoare. Liderii pe care i-am studiat au cel puţin o trăsătură comună, pe lângă talentul pentru inovaţie şi obţinerea succesului pe termen lung. Au o predispoziţie şi capacitatea de a gestiona două idei contrare. Şi apoi, fără a se panica sau fără a alege pur şi simplu una dintre alternative, au capacitatea de obţine sinteza lor, care este superioară oricăreia dintre alternativele iniţiale aflate în opoziţie. Gândirea integrativă este termenul pe care îl folosesc pentru acest proces – sau mai precis pentru disciplina acestui mod de analizǎ şi sinteză – şi este semnul distinctiv al afacerilor excepţionale şi al oamenilor care le conduc.”
De la primele pagini lecturate am început să regret că nu sunt în Canada la cursurile lui, deoarece cartea abundă de exemple și studii de caz bine povestite. Studii de caz despre cum marii lideri au rezolvat unele situații critice, despre cum au depășit compromisurile și cum au rămas deschiși la opțiuni.
Ce face cartea excelentă e că autorul nu se mulțumește doar să ne spună la ce anume se gândesc acești lideri de succes, ci ne învaţă cum să examinăm şi să înregistrăm logica propriilor decizii pentru a inventa creativ viitorul nostru.
P.S. Știați că Roger Martin are un colaborator apropiat care este român? E vorba de Mihnea Moldoveanu.