Sfarsitul economiei iluziei de Liviu Voinea

Lansarea cartii Sfarsitul economiei iluziei s-a transformat intr-o adevarata dezbatere, Liviu Voinea si cei doi invitati, analistul economic Ilie Serbanescu si jurnalistul Radu Soviani fiind pe aceeasi lungime de unda. S-a vorbit despre carte, despre economia romaneasca si despre „economia iluziei”.
Ilie Serbanescu a fost de parere ca publicarea unei carti este un act de curaj, iar a scrie o carte cum e cea a lui Liviu Voinea, lectura obligatorie pentru cei care stabilesc cursul economiei, este un curaj de-a dreptul nebunesc, pentru ca arata increderea ca poti schimba ceva prin ceea ce scrii. Ori, Liviu Voinea tocmai asta isi propune: sa traga un semnal de alarma! Pentru ca, dupa cum a spus si Ilie Serbanescu, “avem o economie in care exista hipermarketuri, dar nu avem fabrici producatoare, importam mult si nu exportam mai deloc, vindem/cumparam masini intr-o tara in care nu exista sosele”.
Faptul ca si Ilie Serbanescu, si Radu Soviani au vorbit despre aceleasi lucruri arata ca e mai mult decat utila o carte precum Sfarsitul economiei iluziei. Titlul cartii a fost de altfel prilej pentru dezbatere: s-a sfarsit sau nu acest tip de economie, in care se iau decizii si se dau verdicte in numele iluziei?
Concluzia unanima a celor trei protagonisti a fost ca aceasta criza cu care ne luptam de mai bine de un an tocmai asta ne spune: ca ar trebui sa vina mult asteptatul sfarsit al economiei iluziei. Iar el nu va veni pana cand nu vom accepta ca avem o criza de supraconsum, iar bunastarea de dinaintea instalarii crizei era una aparenta, bazata pe o economie a speculatiilor, si nu pe una care sa incurajeze productivitatea.
Radu Soviani l-a felicitat pe Liviu Voinea pentru paginile in care vorbeste despre solutiile de iesire din criza si a fost de acord cu teza cartii: „criza de la noi nu e cauzata doar de criza internationala, asa ca solutiile pentru iesirea din criza trebuie sa fie adaptate la problemele noastre”. Nu trebuie doar sa asteptam ca „antidotul” sa vina din alta parte, pentru ca o criza economica nu este o gripa, iar acest tip de antidot nu poate fi unul universal.
La randul sau, Liviu Voinea a vorbit despre carte, despre miturile economiei noastre de dinainte si din timpul crizei, dar si, in continuarea celor spuse de invitati, despre solutii, insistand asupra faptului ca solutiile nu trebuie sa se adreseze efectelor crizei, ci sa fie adaptate cauzelor ei. El a marturisit si ca si-ar fi dorit sa adauge un epilog, dupa o conferinta la Istanbul, la care a fost invitat, si ar fi vrut sa-i dea titlul „Obiceiurile vechi mor greu”. Dar adevaratul epilog este in afara cartii, in ceea ce se intampla dupa citirea ei.
Ilie Serbanescu spunea ca mecanismele economiei, ignorate atata vreme, se razbuna acum, cerandu-si drepturile. Noi, la Publica, dorim sa facem cunoscute aceste mecanisme, prin intermediul Co-Lectiei de Economie, o selectie de carti despre principiile clasice de functionare a economie, dar si despre tendintele acestei stiinte, devenind astfel o cale de a intelege prezentul si de a ne pregati pentru viitor.
Multumim celor prezenti la lansare, multumim gazdelor de la Cafe Verona si multumim invitatilor nostri. In final, ne bucuram ca semnalele pe care le primim ne permit sa fim optimisti.
Reactii de la lansare puteti gasi in materialul „Criza din Romania, asemanatoare cu cea a Greciei” semnat de Valentin Vioreanu (multumim pentru materialul video) in Capital si in articolul „Liviu Voinea: Vom iesi din criza in 2010, dar doar pe hartie” semnat de Izabela Badarau in Ziarul Financiar.