Sub titlul Ce citesc economistii inainte de culcare? Carti de criza, semnat de Daria Macovei, Ziarul Financiar din 15 iulie 2009 preia rezultatele unui sondaj realizat de cotidianul francez Les Echos dedicat celor mai citite carti in aceasta perioada. La ancheta publicatiei franceze au raspuns peste 120 de personalitati din lumea politica si economica mondiala.
Potrivit celor de la Les Echos, Keynes “pare sa devina un parinte incontestabil al economiei pe perioada crizei. Economistul britanic a fost citat de nu mai putin de 18 ori pe parcursul sondajului, cu lucrarea Teoria generala a ocuparii fortei de munca, a dobanzii si a banilor, fiind amintit de multe ori ca un autor esential pentru domeniul financiar, pentru intelegerea rolului statului in economie, a influentei fluxurilor monetare in economia reala si a regularizarii pietelor in opozitie cu politicile de tip „laissez-faire”.
„Suntem cu totii keynesieni, pana si dreapta americana a ajuns sa adopte aceeasi perspectiva la momentul actual”, potrivit economistului american Joseph Stiglitz, citat de Les Echos. Pentru a constientiza amploarea operelor clasice de economie din SUA, multi dintre cei care au participat la sondajul ziarului financiar francez au recomandat autori importanti si carti de capatai, cum ar fi cea a lui Robert Skidelsky sau opera succesorului sau Alvin Hansen „Ghid pentru intelegerea lui Keynes”.
Iata cum arata top 5 al celor mai citite carti pe perioada crizei:
- Teoria generala a ocuparii fortei de munca, a dobanzii si a banilor de John Maynard Keynes (Editura Publica, 2009);
- Criza. De ce am ajuns aici? Cum putem iesi? de Michel Aglietta;
- Manii, panica si crahuri de Charles P. Kindleberger si Robert Z. Aliber;
- Criza economica din 1929: anatomia unei catastrofe financiare de John Kenneth Galbraith;
- Lebada neagra: impactul foarte putin probabilului de Nassim Nicholas Taleb (Editura Curtea Veche, 2009).
Teoria generala a ocuparii fortei de munca, a dobanzii si a banilor este prima lucrare aparuta in acest an in Co.lectia de economie, un proiect al editurii Publica in parteneriat media cu saptamanalul Business Magazin si sustinut de OTP Bank.
Asa ca, va dorim lectura placuta! Pentru ca, nu uitati, stiinta economica ne ajuta sa intelegem mai bine lumea in care traim.