Bestseller in top Diverta pe luna decembrie 2008, o carte clasata cu 5 stele pe bookblog.ro si care l-a alinat pe Dan C. Mihailescu de multe. Iata aici mai multe despre Elogiu lentorii si autorul ei – Carl Honore.
Nu suntem la fel. Totusi, cam de un secol incercam sa fim identici pe un plan important: cel al vitezei. Cu cat mai rapid, cu atat mai bine. Cu cat mai rapid, cu atat mai asemanator. Intai, pentru ca atunci cand trecem in goana prin lume, vedem lucrurile nediferentiat; apoi, pentru ca gonind printre termene-limita, blocaje în trafic, cereri de a intensifica ritmul, punem undeva la capatul de jos al listei pe cineva important: pe noi insine. Identitatea, stima, nevoile personale sunt antrenate in masinaria lui „mai repede inseamna mai bine”, unde mai bine ia valori de la profitabil la eficient.
Problema pe care o pune o carte precum cea a lui Carl Honore este daca merita sa pierdem lucruri esentiale de dragul vitezei, prin urmare, o problema existentiala a secolului XXI: avem cea mai consistenta oferta de informatie, tehnica performanta, traim profitabil si eficient, dar oare chiar traim? Sunt oameni care, timp de ani întregi, nu au avut timp sa se vada pe ei însisi, cu ceea ce ii face diferiti de ceilalti, in termenii clasici, sa isi dea seama ce ii face persoane. Nu seamana asta cu o alienare auto-provocata?
Probabil ca, din perspectiva stereotipului local conform caruia romanii se prefac ca muncesc, o carte ca Elogiu lentorii este doar un moft. Insa este suficient sa privim vreme de cateva ore cum arata un oras mare din Romania: aglomerat, murdar, grabit, zgomotos, forfotind de oameni incruntati, cenusii, care mai curand s-ar lupta acerb decat sa faca un pas înapoi in fata altuia sau sa il lase pe acesta din urma sa treaca inaintea lor. Nu-i de ignorat nici graba de a deveni mari a copiilor, de la consumul de tigari, alcool si sex, pana la interesul extrem pentru tehnica, de la fast-food la limbajul prescurtat, codificat. Sa nu uitam nici graba de a imbatrani, datorata extenuarii si calitatii tot mai slabe a vietii.
Este necesara o mentiune: obsesia vitezei nu se refera numai la masinarii mai rapide sau la un stil de viata agitat, ci si la valorizarea exagerata a unei caracteristici umane: Noi suntem cautatori de senzatii (sensation seekers), avem nevoie de excitanti din mediu, de provocare, de ceva nou la intervale variabile. Viteza este o solutie pentru aceasta nevoie: schimbarea rapida a excitantilor starneste interes, produce placere, satisface nevoia de provocare. Ar fi simplu si frumos, daca oamenii nu ar fi fiinte complexe si…epuizabile.
Elogiu lentorii este o carte care încearca sa faca dreptate celor pentru care „repede si bine” nu a functionat niciodata. Studiile arata ca de multe ori, gandirea inceata da rezultate mai eficiente decat cea grabita. Nu trebuie sa uitam ca a gandi repede implica si o doza de superficialitate la cei mai multi oameni, avand in vedere ca aceia care au performante exceptionale in timp scurt reprezinta o minoritate. In plus, psihologii cognitivisti au aratat, inca din anii 70, ca procesarile cognitive inconstiente au un rol important pentru deciziile pe care le luam. Mai clar spus, lasand mintii o perioada de ignorare a problemei presante, aceasta o poate rezolva intr-un mod mai creativ, mai eficient. Dificultatea consta in faptul ca oamenii nu mai au timp sa lase o pauza propriei minti decat daca se decid sa faca o schimbare in conduita lor.
Continuarea acestei recenzii semnata de Mihaela Butnaru o puteti descoperi la www.bookblog.ro.
Carl Honore s-a nascut in Scotia si a crescut in Canada. Dupa ce a absolvit Universitatea din Edinburgh cu diploma in istorie si limba italiana, a imbratisat meseria de jurnalist. Incepand din 1991 a transmis din Europa si America de Sud, petrecandu-si nu mai putin de 3 ani ca reporter la Buenos Aires. Reportajele lui au aparut in publicatii precum The Economist, Observer, American Way, National Post, Globe and Mail, Huston Chronicle si Miami Herald. A fost descris decatre ABC News ca fiind un „nas neoficial al unei schimbari majore in cultura mondiala: aceea a incetinirii ritmului”. Newsweek l-a denumit „ambasadorul international al conceptului de lentoare”. Traieste la Londra impreuna cu sotia sa si cu cei doi copii. Cartierul in care locuieste si-a câstigat reputatia de „Valea lentorii”.