Biografia completă a lui Michael Jordan

23. His Airness. MJ. Air Jordan. Michael Jordan. Cel mai bun jucător de baschet până în zilele noastre, Michael Jordan, este referința nu doar pentru pasionații de baschet, ci pentru oricine apreciază talentul și performanța.
01GREENBERG-superJumboProfesori de fizică, ba chiar și un colonel al Forțelor Aeriene Americane, au încercat să răspundă la întrebarea care a obsedat tot globul de-a lungul anilor ’90:
Poate Michael Jordan să zboare? Au studiat „perioada de plutire“ și au ajuns la concluzia că „zborul“ său este iluzia produsă de viteza cu care se desprinde de podea. Cu cât au vorbit mai mult despre mușchii pulpei și ai șoldului, despre fibrele ce permit mișcări extrarapide și despre „centrul echilibrului“, cu atât au lăsat din ce în ce mai mult impresia că sunt pe punctul de a-și pierde respirația.
„Zborul“ lui Jordan a dus sportul la un nou nivel.
La început, „zborul“ era ceva diferit în teren. În scurt timp însă tot mapamondul s-a entuziasmat, pe măsură ce programele americane de televiziune au ajuns la apogeul influenței lor. Convergența culturii și tehnologiei i-a încredințat lui Michael Jordan rolul nemaivăzut de zeu absolut al sportului mondial și al unui uriaș imperiu comercial, și de artizan al unui spectacol în fața căruia toată lumea a rămas fără cuvinte.

Despre Michael Jordan s-au scris multe cărți, dar biografia lui Lazenby spune altceva nu doar fiindcă aduce multe informații noi despre Michael Jordan, ci și pentru că oferă o altă perspectivă asupra vieții sportivului. Roland Lazenby a reușit să scrie o adevărată enciclopedie, grație relațiilor pe care le-a construit în timp cu antrenorii lui MJ, a nenumăratelor cronici și interviuri care consemnau activitatea și viața personală a sportivului.
Lazenby: Michael Jordan mi-a salvat viața. În ’95, după un antrenament, mai mulți reporteri am tăbărât pe el la ieșirea din complexul sportiv; mergeam cu spatele, cu reportofonul în fața lui. Mai aveam un pas de făcut, când m-a prins de braț și m-a oprit să cad vreo 3 metri în gol, pe beton. Deci când spun că am un interes pentru Jordan, chiar vorbesc serios.
Citind Michael Jordan. Viața cu siguranță o să rămâi impresionat/ă de ce poate face un super-om. Până la urmă, e ceva mai cool decât să știi că un om poate să zboare?
Credit foto sus: John Swart/Associated Press