Skip to main content

Povestea originilor: istoria mare a tuturor lucrurilor

Publicat la 8 noiembrie ‘18

David Christian, profesor emerit de istorie și directorul Institului de Istorie Mare al Universității Macquarie din Australia, este autorul a numeroase cărți și articole, a susținut discursuri notabile la reuniuni și conferințe* din toată lumea, și e creatorul celebrului curs online Big History, despre care Bill Gates spune că e cursul lui preferat din toate timpurile. Povestea originilor este varianta scrisă și sintetizată a acestuia. De asemenea, cartea se află în top 5 lecturi recomandate de fostul manager Microsoft în această vară.

Cumpără aici

Bill Gates: E crucial să înțelegem de unde vine umanitatea pentru a vedea unde să mergem mai departe. Povestea originilor e istoria la zi a tuturor lucrurilor care te va lăsa cu o mai mare apreciere despre locul nostru în univers.

Avem nevoie de o înțelegere nouă a trecutului în încercarea de a face față provocărilor mari şi ocaziilor favorabile globale pe care le-a adus secolul XXI. Povestea originilor este încercarea (extraordinară, dacă ne întrebați pe noi) lui David Christian de a povesti o versiune actualizată a unei poveşti enorme, elaborate, splendide şi pline de inspirație.
David Christian: Am scris această carte pentru că am crezut sincer că noi, oamenii moderni, nu suntem sortiți să eşuăm într-o stare cronică de fragmentare şi lipsă de sens. În interiorul uraganului creativ al modernității, există o nouă poveste globală a originilor, care îşi face apariția şi care este tot atât de plină de semnificație, curiozități şi mister ca oricare altă poveste tradițională a originilor, dar care se bazează pe cercetările ştiințifice moderne din multe discipline de studiu.

* TED talk-ul lui Christian a fost vizualizat de peste opt milioane de ori:

Extra stuff: o discuție minunată între autorii Carlo Rovelli (Șapte scurte lecții de fizică) și David Christian, despre modul în care un istoric și un fizician abordează scrierea cărților de popularizare a științelor.


Omul a uitat de prea multă vreme că Pământul i-a fost dat numai pentru uzufruct, nu pentru consum, și cu atât mai puțin pentru risipă nechibzuită. – Charles Perkins Mash