Dorim să vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi,
să vă dorim sărbători minunate
și lecturi interesante!
Este penultima noastră zi de lucru a acestui an, așa că e timpul să ne uităm în urmă și să ne amintim ce am citit, cu cine ne-am întâlnit și ce ne-a marcat.
Sperăm că selecția de titluri Publica a anului 2016 a inspirat cât mai mulți cititori și că lecturile alese au adus mai multă cunoaștere și decizii mai bune.
Iată ce am făcut, în linii mari, în 2016:
Fiindcă în ciuda evoluției tehnologice, domeniul educației pare a fi unul dintre domeniile în care încă mai avem mult de lucru, anul acesta s-au remarcat câteva tiluri despre, ei bine, grit, peak și educație eficientă:
- Grit – cartea Angelei Duckworth despre puterea pasiunii și perseverenței se menține constant în topurile de nonficțiune, încă de la lansare;
- Peak – despre performața de top și expertiză, de la Anders Ericsson, cel care a cercetat cel mai mult acest domeniu;
- Cei mai deștepți copii din lume – Amanda Ripley a ales o abordare diferită: a urmărit copiii care au învățat în sisteme de învățământ din mai multe țări și a inclus și concluziile lor în studiile ei despre sistemele de educație care dau rezultate bune.
Cărți care te ajută să vezi altfel lucrurile:
- Mai uman. Ce s-ar întâmpla dacă toate sistemele ar pune omul pe primul loc? Dar când oamenii își schimbă modul de viață într-unul mai responsabil? Un manifest pentru sustenabilitate.
- Gândirea de tip cutie neagră – despre inovația din eșecuri și pericolele care ne pasc dacă nu învățăm din eșecuri. Autorul compară industria aviatică și sistemul medical – de ce unii învață din greșeli și salvează vieți, iar altul parcă face greșeli din ce în ce mai colosale.
- Originalii este o carte despre nonconformiști. Adam Grant face un tur de forță prin diverse domenii unde câțiva oameni au reușit să schimbe direcția unor industrii. Cum, care e motivația și dacă se poate învăța originalitatea – în carte.
- Cum să ai o zi bună este o carte care trebuie citită de toți cei care au citit cărți de economie comportamentală, neuroștiințe și psihologie și au fost șocați de descoperirile recente din domeniu, dar nu au știut cum să le aplice în viața de zi cu zi.
- Concentrat. Sau despre cum să prosperi prin deep work în medii perturbatoare.
- Făcut pentru creație este cartea despre mecanisme psihologice, practici și tehnici care scot la iveală creativitatea.
Din biblioteca oricărui antreprenor/ manager câteva cărți sunt #mustread:
- Cele trei reguli ale companiilor excepționale și cum fiecare companie poate să le aplice.
- O carte care nu trebuie să lipsească de pe birourile celor care își prezintă serviciile și produsele online: Interfețe mai inteligente.
- Arată și spune o poveste, TED Talks, Prezență și Arta interviului sunt cărți care ajută pe oricine are o prezentare de făcut, pentru oricine vrea să lanseze și să răspândească o idee în lume. Sunt cărți pentru cei care comunică.
- Puterea obișnuinței și Mai inteligent, mai repede, mai bine – Charles Duhigg a reușit să lanseze un al doilea bestseller despre eficiență și productivitate care să provoace schimbări nu doar la nivel personal, ci și instituțional.
- Nudge – longsellerul lui Thaler este o carte de căpătâi a zilelor noastre. Despre alegerile pe care le facem și despre ghionturile pe care le primim ca să credem că am ales bine.
- Despre inegalitate pe înțelesul tuturor – pentru că trebuie să înțelegem niște concepte pentru a funcționa bine în societatea de azi.
- Shoe Dog – memoriile creatorului Nike includ elemente despre branding, antreprenoriat, management, excelență, eșec, dezvoltare personală, cultură organizațională. Chestii de care ai nevoie dacă vrei să schimbi lumea.
Din categoria cărților care nu fac parte neaparat dintr-o categorie, dar care nu trebuie ratate, menționăm cărțile fizicianului Alan Lightman, Universul accidental, a comediantului pasionat de sociologie, Aziz Ansari – Dragostea modernă, și a celor doi freakonomics, Stephen Dubner și Steven Levitt, Când să jefuiești o bancă.
Victoria Books – seria memoriilor și biografiilor de succes – a adunat anul acesta nume consacrate în diverse domenii: Hendrix, Meryl Streep, Michael Jordan, Anderson Cooper și mama lui, Gloria Vanderbilt, dar și povestea evoluției gimnasticii sau povestea unui mare meci din istoria tenisului.
Narator – seria de povești reale, bine scrise – s-a îmbogățit anul acesta cu două cărți-gigant: Dincolo de frumusețea perenă de Katherine Boo și Diavolul din orașul alb de Erik Larson, iar fiindcă David Sedaris ne înseninează zilele, am continuat ”terapia anuală” cu el. Finalul de an l-am rezervat unor autori mai tineri, dar cu povești care ne schimbă puțin percepțiile și perspectivele: Sacha Batthyany și James Rebanks.
Cărțile din seria Publica Extra sunt o bucurie pentru oricine le primește cadou. După succesul jurnalului de mindfulness, anul acesta am publicat colecția de citate curajoase semnată de Cheryl Strayed, cartea despre hygge – termenul care a luat cu asalt lumea în ultimele luni, și în curând va fi disponibilă în această colecție și amuzanta carte semnată de Allie Brosh, O hiperbolă și jumătate:
Deși activitatea noastră se focusează în primul rând pe editarea și publicarea în limba română a titlurilor relevante de business, științe sociale, memorii și nonficțiune creativă, anul acesta am avut ocazia să co-organizăm diverse evenimente care i-au avut invitați pe autorii noștri.
Menționăm un eveniment editorial important pentru noi: am lansat ediția în limba română concomitent cu ediția originală a cărții Small Data. Martin Lindstrom, branding expert și autorul a 4 bestselleruri, a venit în martie la București la invitația Brand Minds.
Alți autori prezenți în diverse evenimente la București:
- David Sedaris, Cheryl Strayed și Dvora Meyers au încântat publicul conferinței The Power of Storytelling.
- Charles Handy ne-a încântat cu vivacitatea lui – pe noi și pe participanții la conferința organizată de HR Club România.
- Lansări de carte: Tinca Celnicu și Lorand Soares Szasz sunt doi autori români pe care i-am publicat anul acesta și sunt tare apreciați de cititori.
După cum spuneam la început, în perioada 23 decembrie 2016 – 3 ianuarie 2017 vom fi în vacanță, astfel că vom livra comenzile din acest interval începând cu data de 4 ianuarie; fiindcă vrem să îți mulțumim pentru răbdare, îți oferim un discount de 20% pentru orice comandă plasată în această perioadă.
Cam atât anul acesta! Rămâne să ne auzim cu bine la anul :)!