Săptămâna trecută au fost anunțate nominalizările la Globul de Aur și ne bucurăm că trei cărți Publica stau la baza unor filme sau seriale nominalizate:
Filmul Steve Jobs, cu scenariu adaptat după biografia autorizată Steve Jobs de Walter Isaacson, a primit trei nominalizări: Michael Fassbender pentru cel mai bun rol principal masculin într-un film – dramă, Kate Winslet pentru cea mai bună actriţă în rol secundar într-un lungmetraj și Aaron Sorkin pentru cel mai bun scenariu.
Steve Wosniak, cofondatorul Apple a fost consultant la acest film, iar filmul se focusează pe trei momente principale din viața lui Jobs.
Isaacson, un iscusit biograf, a pornit de la o serie de peste 40 de interviuri cu Steve Jobs, derulate de-a lungul a peste doi ani – precum și pe intervievarea a peste o sută de persoane apropiate lui Jobs, familie, prieteni, adversari, competitori sau colegi, astfel că a reușit să creioneze portretul vieții trepidante și a personalității de o intensitate mistuitoare a unui antreprenor creativ care a revoluționat șase domenii de activitate: computerele personale, filmul de animație, muzica, telefoanele, tabletele computerizate și conținutul digital.
Filmul The Big Short, nominalizat pentru cel mai bun film – comedie/ musical, are la bază cartea cu titlu omonim, semnată de Michael Lewis. Pe lângă cei doi actori nominalizați pentru cel mai bun rol într-un film comedie/ muzical, Christian Bale și Steve Carell (mai joacă și Brad Pitt și Ryan Gosling), filmul mai e nominalizat și pentru cel mai bun scenariu.
În România filmul va fi lansat la finalul lunii ianuarie 2016 și se va numi Brokerii apocalipsei.
Lewis: Publicarea cărții a adus altă experienţă nouă pentru mine: interesele politicienilor. Încă mi se pare ameţitor. Cartea mea a nimerit într‐un vid. Guvernul american acceptase în sfârşit că trebuie să reformeze Wall Streetul sau, cel puţin, să‐l înţeleagă. Marele Wall Street devenise atât de complicat încât era aproape imposibil pentru cineva din afară să‐l înţeleagă fără ajutor. După o criză financiară obişnuită, liderii politici se întorceau, în mod obişnuit, la oamenii de pe Wall Street în care aveau încredere în ceea ce priveşte sfaturile şi educaţia. După această criză financiară, nu mai era nimeni de încredere pe Wall Street.
Orange is the New Black, are la bază cartea semnată de Piper Kerman, Portocaliul este noul negru. Cartea nu stă doar la baza serialului, Piper fiind consultant activ pentru serial. Serialul este nominalizat și anul acesta pentru cel mai bun serial de televiziune musical/ comedie, iar Uzo Aduba (Crazy Eyes) este nominalizată pentru cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial/ miniserie/ film TV.
Cristina Bazavan: Cartea lui Piper nu e doar o radiografie a unei pușcării americane (și, prin extenso, a societății americane) ci și o frumoasă metaforă despre nuanțele în care ar trebui să clasificăm oamenii. Nimeni nu e definitiv bun sau totalmente rău; sunt multe griuri în personalitatea fiecăruia. Nu e întâmplător că serialul inspirat din această carte e un fenomen mondial; sunt multe personaje aici care reprezintă tipologii ale prietenilor noștri, oriunde s-ar afla ei în lume, în libertate sau nu. O metaforă despre viață scrisă foarte accesibil, foarte tineresc și foarte dinamic.
Și un update din categoria În curând la Publica: Aziz Ansari, unul dintre viitorii autori Publica, este nominalizat pentru cel mai bun actor în rol principal într-un serial comedie/ musical.
Cartea Modern Romance îmbină cu succes vocea comediantului ancorat la ce se întâmplă în prezent cu cercetarea sociologului Eric Klinenberg de la NYU.
Recomandăm cu căldură și primul sezon din serialul lui Aziz – Master of None mai ales că, începând cu luna ianuarie a anului 2016, Netflix va fi disponibil și în România.