Skip to main content

Antreprenorii pot fi fericiți și autentici

Publicat la 6 mai ‘15

Bogdan-Ion_Country-Managing-Partner_EY-RomaniaThe Virgin Way scrisă de Richard Branson este mai mult decât o carte despre leadership, este un volum despre ce înseamnă să‐ți urmezi propriile vise și să‐ți asumi riscuri calculate fără să uiți niciun moment să te bucuri de fiecare pas. Un antreprenor prin excelență din punct de vedere al curajului de a începe afaceri și de a le dezvolta, Richard Branson are de împărtășit cu cititorii multe povești, lecții și experiențe de viață despre antreprenoriat și leadership.
Despre acesta din urmă discută într‐un sens foarte particular – the Virgin leadership, dacă ar fi să parafrazăm titlul cărții. De altfel, Richard Branson chiar precizează încă de la început că nu a citit nicio carte despre leadership, iar volumul lui nu se încadrează în lunga serie dedicată acestui subiect.
The Virgin Way este o carte despre cum să te distrezi de minune în procesul construirii unei afaceri globale extrem de diversificate împreună cu niște oameni minunați, alături de care te simți ca în familie. Trebuie să recunoașteți că nu s‐au scris foarte multe cărți pe tema stilului antreprenorial neconvențional și a stilului de leadership deschis și conciliant, în care încrederea în angajați și principiul „nu judeca și acordă întotdeauna o a doua șansă“ a fost aplicat fără excepție. Iar angajații au ales să lucreze pentru Branson, dar și să se simtă bine la job.
Dacă până la apariția acestei cărți nu erai sigur ce îi caracterizează pe antreprenori sau de unde le vine setea de a învăța tot timpul experimentând, atunci The Virgin Way va tăia nodul gordian. Toate întrebările de genul „Sunt sau nu antreprenor?“, „Aș putea sau nu să fiu lider?“ își vor găsi răspunsul în paginile acestei cărți. The Virgin Way te va face să renunți la orice altă carte pe această temă, să îți sufleci mânecile și să treci la treabă cu încredere și bucuria de a încerca ceva nou.
branson-virgin-wayPe lângă ideile și lecțiile cu care vei rămâne după citirea acestei cărți, cel mai important lucru pe care Richard Branson îl transmite este starea „poți să atingi ceea ce îți dorești și nu oricum, ci în stilul tău propriu“.
Nu este o idee hazardată sau nebunească. Sau poate doar dacă „a fi nebun“ înseamnă a risca pentru a ajunge în momentul în care viața ta capătă sens și în care ești tu însuți. Asta nu înseamnă că trebuie să încercăm o imersiune în cel mai adânc punct al oceanului sau să planificăm o misiune spațială ca Richard Branson.
Este suficient să primim destulă inspirație cât să nu mai așteptăm „momentul potrivit“ pentru a ne transforma hobby-ul într‐un startup, să devenim liderul care ne‐am dorit întotdeauna să fim, dincolo de șabloanele categoriei, să încercăm să fim mai buni depășindu‐ne limitele ca lideri, antreprenori, oameni de afaceri.
Și, nu în ultimul rând, să fim, astfel, mai autentici și mai aproape de ce ne face fericiți.
Bogdan Ion este Country Managing Partner, EY Romania