Skip to main content

Daniel Kahneman și cartea anului

Publicat la 5 octombrie ‘12

Gândire rapidă, gândire lentă (Thinking, fast and slow) este cartea despre care toți vorbesc. Sau vor vorbi, în cazul celor care nu au citit-o încă. Și asta pentru că avem în față o carte fundamentală pentru că nu se adresează doar celor interesați de psihologie și economie, ci și celor care vor să ridice nivelul conversațiilor sau care vor să înțeleagă rațiunea din spatele deciziilor personale sau ale altora.
Cartea debordează de exemple edificatoare și este rezultatul vast al câtorva decenii de cercetare în domeniul psihologiei și a economiei comportamentale. Pe parcursul a 5 capitole, autorul vorbește despre trăsăturile gândirii intuitive și ale celei deliberate; deși credem că gândirea conștientă este răspunzătoare pentru majoritatea deciziilor pe care le luăm, viața noastră este controlată în mare parte de gândirea intuitivă. Motivul poate fi raportul dintre multitudinea de soluții pe care trebuie să le găsim zilnic și timpul alocat pentru analizarea sistematică a acestor soluții.
Totul a început de la un seminar în cadrul căruia autorul a avut un schimb de idei cu Amos Tversky, un sclipitor profesor universtar; Amos prezenta un program de cercetare care urmărea să răspundă la următoarea întrebare: sunt oamenii buni statisticieni intuitivi? Premiza de la care se pornea era similară: oamenii sunt buni gramaticieni intuitivi, deoarece de la vârsta de patru ani un copil se conformează fără efort regulilor gramaticale în timp ce vorbeşte, deşi habar nu are că există astfel de reguli.
Inainte să vă invităm să descoperiți singuri această carte, nu vă mai spunem decât că cei care au citit-o s-au declarat marcați de ea. Unul dintre acești cititori este Sorin Trâncă; vă invităm să urmăriți recomandarea lui: