Skip to main content

Castiga cartea ideii! Tema de weekend

Publicat la 6 mai ‘11

Stiati cum a fost inventata bicicleta? Probabil ca nu, mai ales daca faceti parte din acea categorie de oameni care se uita din masina sau din mijloacele de transport in comun la cei care se aventureaza in trafic pe bicicleta.
Ei bine, povestea incepe cu…
A fost odata ca niciodata un baron pe nume Karl von Drais. Karl era mai excentric si, ca toti excentricii, voia sa fie altfel. De aceea a creat in 1817 un vehicul pe doua roti condus de un volan. Multa lume a preluat ideea si au tot dezvoltat-o de atunci incoace. Abia peste 40 de ani de la prototip, dispozitivului i s-au adaugat pedale si roti dintate. De atunci incoace s-au adus, pe rand, mici imbunatatiri.
Fiecare inventie are o poveste: o idee de plecare, ideea gandita pentru a fi implementata, ideea implementata sau produsul final.
La Publica ne place sa credem ca aducem idei. Prin autorii cartilor ce le publicam. Dupa 94 de titluri, am zis ca e cazul sa aducem o carte care studiaza ideile: de unde vin, cum vin, cum sunt puse in practica si cum evolueaza.
Steven Johnson e un erudit al ideii in cartea De unde vin ideile bune? istoria naturala a inovatiei.
Care e ideea/ inovatia fara de care nu-ti concepi viata acum? Raspunde concis si poti intra in posesia unui exemplar al cartii de mai sus.
Luni facem pe cineva fericit!

12 Comments

 • Raluca Bisceanu spune:

  Telefonul!

 • Vlad Magdu spune:

  Telefonul mobil.

 • Matei Tudor spune:

  Sunt foarte multe obiecte pe care le folosim zilnic fara sa ne dam seama cat de indispensabile sunt. Cum ar fi periuta de dinti, obiect pe care „designerii” l-au rafinat timp de 5000 de ani si inca il mai rafineaza, fie adaugandu-i baterii, fie postand un tweet cand ai terminat de curatat.
  Sunt obiectele banale cele de care avem nevoie cel mai mult, nu telefoanele. Cutitul, lumanarea, cartea – lucruri fara de care Robinson Crusoe ar fi fost o poveste despre un om care a murit de foame si n-a lasat nimic in urma.
  Pentru mine cred ca e creionul. Datatorul de idei nebatute in cuie, dactilograful, traducatorul sau arma alba. Un instrument atat de simplu dar inimaginabil de greu de produs – plumbul extras de la kilometri adancime, lemnul perfect taiat si imbinarea lor pentru care 100 de oameni lucreaza in fiecare zi.
  Write on!

 • Florin spune:

  consider ca „inovatia” de care nu imi concep viata acum,este batrana bicicleta.Poate suna ciudat,poate multa lume va crede ca mint cu nerusinare,insa acesta este purul adevar.In fiecare dimineata ma folosesc de biblicleta pentru a ajunge la liceu(locuiesc intr-un oras mic,si de aceia „imi permit acest lux”),merg la cumparaturi pe bicicleta,”calatoresc” pe bicicleta in micile mele „incursiuni” in naturat
  Nu pot afirma ca telefonul sau pc-ul imi sunt total „nefolositoare” ,insa folosind mai mult bicicleta am „invatat sa pretuiesc mai multlucrurile simple(o plimbare prin padure in ciuda uneia in oras sau la mall(nu am asa ceva in oras:P);cartea in schimbul pc-ului,intalnirea cu prietenii in schimbul conversatie telefonice.
  Pur si simplu aceasta este opinia mea,povestea mea,credeti sau nu acesta sunt!Poate ma veti face fericit.Sper ca va placut!

 • M. spune:

  twitter 😀 glumesc (sau poate nu).
  cred ca SCRISUL ar fi inventia/inovatia fara de care nu as putea sa traiesc.

 • Nicolae Furtuna spune:

  Parcul, scuarul, amenajarile peisagistice. Fara aceasta reproducere a naturii nu pot functiona in acest oras. Din punct de vedere energetic o consider o minune ce actioneaza direct cu sufletul.

 • N-as fi putut sa traiesc pana acum fara carti. Ca sa fiu si mai clara, n-as fi putut sa cred fara povestile din ele.

 • razvan spune:

  Frigiderul, pentru că dacă ar fi trebuit să ies afară și să vânez mamuți toată ziua nu aveam timp pentru nimic interesant.

 • Alina Ioana Stoica spune:

  Cu siguranta inovatia indispensabila umanitatii la momentul asta si, probabil, mult timp in viitor, este internetul. Pentru ca a largit accesul la informatie pana acolo unde nici macar masinile n-ajung usor, pentru ca ne-a oferit posibilitati de comunicare multiple, pentru ca pe internet putem sa citim, sa ascultam muzica, sa facem cumparaturi, recrutari, publicitate si banking, dar mai ales pentru ca mai tot ne e dat gratuit, eu o consider unealta cu absenta careia nimeni nu s-ar mai putea obisnui la momentul de fata.
  Internetul e locul unde poti gasi orice, oricand. Totul e sa stii sa cauti.

 • Ana Barbu spune:

  Nu spun că telefonul sau internetul nu sunt utile dar îi voi fi veşnic recunoscătoare celui care a inventat rezerva pentru stilou. Nu-mi este dor absolut deloc de vremurile în care încărcam un stilou ai jumatate din cerneală le revenea mâinilor mele.

 • Angela spune:

  Citind raspunsurile voastre, nu putem sa negam nici unul din ele. Se pare ca iubim perioada in care traim, doar pentru simplul motiv ca ne bucuram de toate inovatiile enumerate de voi!
  E greu de ales „raspunsul cel mai bun”, de aceea castigatorul acestui concurs trebuie sa aiba mult noroc pentru ca o sa tragem la sorti „in direct”.
  Multumim tuturor pentru ca ati raspuns atat de sincer! Speram sa aveti ocazia sa cititi cartea pusa in joc.
  Castigatorul e… o castigatoare: Ana Barbu! Felicitari :)!
  Felicitari tuturor pentru raspunsurile voastre!

 • Pingback: JULIUS