Skip to main content

Lisa Gansky: The Mesh Manifesto (1/6)

Publicat la 23 martie ‘11

cover_in-reteaCititi incepand de astazi cele sase motive pentru care societatea bazata pe sharing (adica societate „in retea”) va devansa societatea centrata pe proprietate.
Acesta este Manifestul Mesh si ii apartine Lisei Gansky, autoarea cartii In retea, lucrare ce inaugureaza Co-Lectia de Antreprenoriat a editurii Publica.
La ora actuala majoritatea companiilor se agata cu incapatanare de diversele variante ale unei formule unice, care a fost confirmata si consacrata: crearea unui produs sau a unui serviciu, vanzarea acestuia si incasarea banilor. Ne rezumam sa vindem o masina de tuns iarba, privind cum clientul iese pe usa. Putini oameni de afaceri, inclusiv cei mai multi antreprenori si investitori din domeniul capitalului de risc, s-au gandit sa creeze profit intr-un alt mod. Desi e posibil sa utilizeze mijloacele de comunicare sociala pentru a-si lansa produsele pe piata, gandirea lor este grevata inca de mentalitatea unei lumi bidimensionale, centrata pe raportul cumparator/vanzator/proprietate.
In jurul acestor afaceri inregimentate, incepe sa prinda contur si sa se dezvolte un nou model, unul in cadrul caruia consumatorii au mai multe optiuni, mai multe instrumente, mai multe informatii si o mai mare putere de a ghida alegerile pe care le fac. Am denumit acest model emergent ”The Mesh”. In ultimii ani s-au creat si dezvoltat mii de afaceri in-retea, cateva dintre ele ajungand sa fie branduri binecunoscute. Aceste afaceri inteleg si exploateaza in mod inteligent multitudinea ideala de mijloace mobile, axate pe o anumită locatie, dezvoltarea internetului si a retelelor socializare, modificarea atitudinilor consumatorilor si beneficiile uriase aduse pietii de catre platformele de tip share.
Motivul 1: Mobilitatea cultiva elementele locale si prospetimea
 
Ridicati-va de pe scaune, copii, si iesiti in strada – Internetul este aici. La propriu. Revolutia informatica a inceput odata cu transferul datelor. Noile dispozitive mobile au facut ca revolutia sa se rasfranga si asupra lucrurilor fizice, ajungand in strada. Atunci cand faceti o rezervare pentru o masină, o bicicleta, o casa sau o masa la restaurant, folosind telefonul mobil, va conectati la baza de date a companiei, care poate include informatii legate de preferintele dumneavoastra, de felul in care acestea se raporteaza la preferintele altor oameni ce fac parte din aceeasi categorie (cu scopul de a putea face oferte mai atragatoare si mai personalizate), ca si informatii preluate de senzorii montati in masina, bicicleta, casa sau la cafenea.
Retelele dumneavoastra de socializare va ajuta sa faceti alegeri avizate cu privire la bunuri si servicii, permitandu-va totodata sa recomandati lucrurile care va plac. Mobilitatea si GPS-ul schimbă totul. Ne ofera un acces sporit la ceea ce dorim, exact atunci cand vrem. Facilitează accesul la bunuri si servicii proaspete. Facilitarea accesului se bazeaza pe faptul ca nu trebuie sa detinem un lucru pentru a sti exact unde se afla si daca este disponibil; putem sa utilizam bunul sau serviciul respectiv – laolaltă cu altii – economisind bani si evitand bataile de cap.
Va asteptam si maine pe blogul nostru, sa aflati motivul urmator pentru care sharingul va devansa proprietatea.
Aflati mai multe detalii despre Lisa Gansky aici.