Skip to main content

Concurs. Blogosfera da lectii de macro-economie

Publicat la 22 iulie ‘10

Credem ca a venit momentul sa luam economia mondiala in maini si va cerem ajutorul. Subiectul este deja dezbatut intens si nu numai de specialistii de pe Wall Street. Se implica in discutie politicieni, investitori, manageri, jurnalisti, blogeri si soti-care-inca-platesc-rate-la-aparatul-pentru-slabit.  Asa ca haideti sa punem putina ordine in concepte. Mai exact: hazardul moral, supraindatorare, indatorarea capitalului propriu, retragere masiva a depunerilor bancare, arbitraj cu reglementarile, deficit de cont curent, securitizare, deflatie, instrumente financiare derivate de credit, contractia creditului, capcana lichiditatii.
Provocarea e sa luati unul din termenii din lista si sa il explicati intr-un post de blog, pe principiul “Macro-economia pentru cei mici”. Cine da cea mai buna (corecta, completa, pedagogica) explicatie castiga cartea Economia crizelor. Curs-fulger despre viitorul finanţelor de Nouriel Roubini si Stephen Mihm.
cover_roubini_paperback
Puteti folosi scheme, grafice, desene, mindmaps, colaje, versuri, fotografii de familie (desi speram ca nu este cazul) si orice alt instrument didactic pe care-l considerati util.
Nu se penalizeaza, ba chiar se incurajeaza formularile de tipul: “Hazardul moral este atunci cand…”
Dupa ce ati scris, nu uitati sa puneti un link la textul vostru intr-un comentariu la acest post, ca sa mergem sa citim.
Si, foarte important, dati tema de studiu mai departe altor trei prieteni pe care ii vedeti in postura de profi sexy de macro-economie. Premiem cel mai bun propagator de leapsa cu inca un exemplar din carte. (Doar n-o sa ignoram economia tip MLM.)
Inscrierile se incheie pe 5 august si anuntam cei doi castigatori marti, 10 august.
Bibliografie optionala
Puteti rasfoi “Economia crizelor” aici. Lista de concepte “intimidante si adesea gresit intelese” pe care v-am dat-o este chiar din introducerea cartii. Autorii ne asigura ca, pana la final, vom intelege la ce se refera fiecare dintre ele si, mai ales, vom intelege mecanismele prin care se declanseaza crizele economice si ce ar fi de facut ca sa iesim din ele.
Roubini Global Economics contine analize financiare aplicate pe toate pietele si regiunile si este un mina de aur pentru orice macro-ecomonist amator (sau profesionist).

11 Comments

  • Pingback: Hazardul Moral
  • zamo.ca spune:

    Am mentionat concursul vostru si-am incercat sa explic fiecare termen pe scurt. Imi voi alege unul si-l voi descrie mai pe larg. Deocamdata nu stiu la ce se refera „indatorarea capitalului propriu” – termenul englez ar fi poate edificator.
    http://www.alsosprachzamolxis.com/2010/07/concursul-de-economie-publica.html

  • Răzvănescu spune:

    Onorat aughitoriu,
    Vom căuta să ne roskim astăzi ghespre metoda ghe a prăda ieconomia în jenăre şi apoi numai doară ghespre metoda intuikivă şi ghespre răspunsurile neapărake, neţăsitake ghe lojica lucrului, amăsurat inkelijinţii şcolerului!
    Pedagogul: No! ce-i ieconomia?
    Şcolerul: Ieconomia iaşte…
    Pedagogul: No că-z ce iaşte? că-z doar nu iaşte vun lucru mare.
    Şcolerul numai apoi se răculeje şi răspunghe: ieconomia iaşte o ştiinţă ghespre cum lucră bagnii şi lejile tocmelii.
    Pedagogul: Bravo, mă! prostovane! No, acuma, spune-ne tu numai ce iaşte aceea o datorie.
    Şcolerul: O datorie iaşte atunşia când merje omu în târgu să-şi ieie boi şi n-are destuiu bagni şi vine cu boii acasî dară plăteşte când o ave.
    Pedagogul: Bine! răspuns limpeghe! chiar! reşpeckive esact… No acuma, spune-ne ce iaşte aia supraîndatorare?
    Şcolerul acuma, după memorare numai, căci memoria e, cum zice Tubinghen, pur animală, răspunghe ca animalul: Supraîndatorare iaşte atunci când…omu vine din târgu cu mai mulţi boi decât are de trebuinţă.
    Profesorul (nemulţumit): Nu aşa, loază! Nu cuvânta doară ca râtanii… vorbeşte ca şcolerii. Dă-ne tu numaighecât ghefiniţia chiară şi agkecvată!
    Şcolerul: Supraîndatorarea iaşte când…
    Profesorul: Ce?
    Şcolerul: Iaşte când…
    Profesorul (foarte nemulţumit şi repetând definiţia): Supraîndatorarea iaşte când omu se duce la târg să-şi ieie boi şi pe drum se gânghieşte că i-ar mai trebui şi car, că doară la ce să tragă săracii boi, şi i-ar mai lua nevestii şi’o basma de mătasă şi ladă de lemn de nucu sculptată de mejteri pricepuţi cum văzu la madam Ionesco. Apoiu omu se întoarce acasă şi îji de cu sama că nu are cum să deie banii îndărăt, că el din serviciu de la moară nu face în 2 ani cât are să deie la vânzătoriu.
    Profesorul (cu ton de mângâiere): Că-z astea nu le-am spus pentru kine. Pe kine doară ke cunosc ca un şcoler emininke… Le-am spus numai păntru porcii eilanţi!…

  • razvanescule, esti mare, ma! esti mare! mult m-am mai distrat citind postul asta:)))

  • Răzvănescu spune:

    Multumesc! Abia astept s-o citesc!

  • Scorpia. spune:

    Of, domnule Răzvănescu… Păi e frumos să câștigi premii postând textul marelui Caragiale? Fără un citat, fără să spui că nu e creație originală a minții dumitale ilustre? Ești mare, domnule Răzvănescu, mare om, mare caracter.