Skip to main content

Lansare: Sfarsitul economiei iluziei de Liviu Voinea

Publicat la 8 decembrie ‘09

Editura Publica va invita miercuri, 9 decembrie, la ora 18:00 la Libraria Carturesti din Str. Arthur Verona, la prezentarea cartii Sfarsitul economiei iluziei. Liviu Voinea si invitatii sai –  Ilie Serbanescu si Radu Soviani – discuta despre criza “made in Romania” si solutiile posibile.
voinea
Liviu Voinea crede ca economia Romaniei se bazeaza de multi ani pe o iluzie a bunastarii care, la randul ei, a intretinut o serie de iluzii privind evolutiile macroeconomice. Criza prin care trece Romania nu este temporara, ci este o criza de structura, de viziune si mai ales de asumare a reformelor, o criza de conducere. Dupa parerea autorului, criza economica din Romania este de natura interna si ar fi aparut chiar in absenta crizei financiare declansate in SUA. Mai mult decat atat, cauzele crizei economice romanesti sunt foarte diferite de cele din SUA sau din nucleul dur european si, de aici, si masurile de iesire din criza trebuie sa fie diferite.
Autorul si invitatii sai vor analiza miturile care au stat la baza iluziilor despre economia romaneasca atat in ceea ce priveste mersul acestei (cum ar fi mitul ca ratele inalte de crestere economica sunt sanatoase, ca banii romanilor din strainatate sunt o contributie sigura la reducerea deficitului extern sau ca aplicarea cotei unice este un succes), cat si atitudinea fata de criza sau intelegerea ei (ca Romania nu a intrat in criza, ca atunci cand a intrat s-a intamplat datorita crizei globale, ca trebuie sa dam afara bugetari, ca relansam economia prin programul „Prima casa”).
Va asteptam!

4 Comments

  • Oana spune:

    Acum am devenit foarte curioasa si imi doresc sa citesc cartea in totalitate…in sfarsit nu mai dam vina pe americani, ci avem si noi o analiza a propriei ograzi! felicitari autorului si editurii! tin pumnii stransi sa continuati tot asa!

  • Alexandru spune:

    Puteti publica in aceasta colectie si cartea profesorului de la Cambridge, Ha-Joon Chang – „Bad Samaritans”? (sau „Kicking Away The Ladder”)

  • Stimate Domn recunosc ca nu ma pricep la macroeconomie si de aceia imi pare totul simplu.
    Asfel cred ca urmatoarele masuri sant cele care ar scoate romanica din aceasta situaatie
    1. Emiterea pe numele fiecarui traitor din romania al unui card social (si de sanatate) cu care in fiecare luna de aniversare traitorul sa depuna la fisc o situatie veniturilor de ori ce natura din anul precedent. 2.Aprobarea ca firmele sa poate deconta orice cheltuiala , asta ar inchide piata la negru si implicit munca la negru, taxele sant deja cuprinse in bonul sau factura fiscala
    3.Implementarea unui program informatic de control incrucisat al datelor declarate de contribuabili.
    Sigur toate astea trebuie acompaniate si cu alte masuri nationale pentru acele actiuni ale statului in care se fac cheltuieli contra naturi.
    Dar nu in ultimul rand Elaborarea unor programe nationale pentru fiecare domeniu de activitate si nu carpeli cum sa se rezolve probleme punctuale din fiecare domeniu ce a ce face gugernele acum cu mult succes Fara planuri mnationale pe domeni vom disparea curand O confirare de primire ar fi placuta si nu e nevoie sa fiti de acordcu mine Ozi buna

  • 7Doors spune:

    Vom fi o natiune de oameni destepti cand vom trai si noi ca norvegienii,suedezii
    danezii etc.Din 90 pana azi s-au evaporat sume imense de bani.As vrea sa explicati numai cazul fondului de pensii.Ca simplu cetatean contribuabil pro
    pun cateva solutii: sa se infiinteze Corpul inginerilor si topografilor ca in USA,
    sa se introduca impozitul progresiv ca in tarile nordice,sa se stimuleze exporturile cu valoare adaugata mare,SIF-urile si Fondul Proprietatea sa devina banci de investitii,sa se introduca in cultura si sport modelul american
    performant si eficient,toate institutile bugetare judetene sa devina birouri pe langa Prefecturi cu maxim 4-5 angajati IT-isti de elita etc.